Single Blog Title

This is a single blog caption

”SFP måste sälja sig bättre”

FNB 14.7.2015

SFP:s utmaning som oppositionsparti blir att bevara synligheten i det finska Finland. Det gäller att vara konstruktiv och tydlig utan att bli populistisk, lyder planen.

Trots att temperaturen steg över tjugo grader på Finlandsarenan i Björneborg lockade SFP:s debatt mycket folk, medan programledaren och moderatorn Tuomas Enbuske lockade till många skratt. Temat för den finskspråkiga debatten var hur SFP ska driva oppositionspolitik efter närmare fyrtio år i regeringsposition. Både finskspråkiga och sommarklädda SFP:are i sandaler, klänningar och ljusa skjortor bänkade sig framför scenen.

Inom SFP är man överens om att man vill vara ett konstruktivt oppositionsparti som inte nöjer sig med att peka på vad regeringen gör fel.

– Om vi kommer med kritik kommer vi också att komma med egna förbättringsförslag, säger partiordförande Carl Haglund.

Som regeringsparti var SFP förbundet till att försvara regeringens linje. Nu har partiet möjlighet att inta en ny, kritisk hållning. Det här måste partiet ta vara på, anser Ida Schauman, ordförande för Svensk Ungdom.

– Nu kan SFP arbeta på sin vision. Som regeringsparti handlar väldigt mycket om dagspolitiken, men nu har vi chansen att tänka på vad vi vill att SFP ska vara om tio, femton år.

Hon hoppas att partiet vågar utmana Sannfinländarna och ge klara budskap om att man ser invandringen som något positivt.

– Jag tror att det är oklart för en stor del av väljarna vad SFP står för, om man bortser från vissa profilfrågor såsom svenskan och försvaret, och här kan vi förbättra oss, säger hon.

”Borde bli mer populistiskt”

Också journalisten Harri Saukkomaa, som tillsammans med programledaren Tuomas Enbuske frågade ut SFP-politikerna, anser att partiet måste börja sälja sig bättre. Samtidigt hyllade han partiet med orden ”SFP förhåller sig till fakta, vilket man inte kan säga om alla partier”.

– SFP har lyckats driva en kritisk politik baserad på fakta i ett politiskt klimat som i mångt och mycket förvandlats till ett känslomässigt tyckande, sade han.

SFP har börjat förbereda sin skuggbudget som ska presenteras i höst. Haglund är förtegen om innehållet, men partiet vill åtminstone inte godkänna besparingarna inom utbildningen. Däremot var han tydlig med att SFP är kritiskt till regeringens Greklandslinje, som är för hård.

– Finland har inte råd att klassas som det jobbiga EU-landet som inte vill samarbeta. Finland hör självt till de länder som för tillfället bryter mot EU:s gemensamma spelregler i och med ett för stort underskott, säger han.

Tuomas Enbuske, som dagen till ära bar en rödsvart-prickig näsduk i SFP:s färger instucken i bröstfickan, avslöjar för SPT att han i flera val själv röstat på SFP. Han har ändå en tydlig åsikt om hur SFP borde agera för att skaffa sig mer synlighet som oppositionsparti.

– Jag tycker att partiet borde bli mer populistiskt. Då menar jag inte att man ska svika sina värderingar och säga saker man inte menar, utan att man måste våga överdriva och förenkla sitt budskap så att det blir tydligt. Det gäller att forma sitt budskap så att blir tydligt och effektivt som en tweet.

Läs den ursprungliga artikeln här: http://hbl.fi/nyheter/2015-07-14/762860/sfp-maste-salja-sig-battre