Single Blog Title

This is a single blog caption

Regeringen bör fördöma muren i Torneå

HBL 21.9.2015

Svensk Ungdoms Ida Schauman anser att statsminister Juha Sipilä försummar sin uppgift som värdeledare.

– Jag tycker att det är oroväckande och skamligt att regeringen inte kommenterat den växande rasismen i Finland och i Europa. Det handlar inte bara om demonstrationen i Torneå. Också i Kemi har asylsökande åkt tillbaka över gränsen till Sverige efter att de blivit hotade och våldsamt bemötta, säger Ida Schauman, förbundsordförande för SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom (SU).

I lördags samlades 600 finländare i Torneå för att bilda en mur längs gränsen mot Sverige, i syfte att blockera flyktingströmmen. Schauman anser att det är konstigt att statsminister Juha Sipilä (C) valt att ignorera hela händelsen.

– Det är intressant att Sipilä inte över huvud taget kommenterat det här. Det är vår regerings och vår statsministers uppgift att vara värdeledare och säga vad som är okej och visa var gränsen går.

Schauman menar att regeringen följer folkopinionen i stället för att bevaka de mänskliga rättigheterna i samhället.

– Allas mänskliga rättigheter bör tas i beaktande och den sidan lyser med sin frånvaro hos regeringen. De hinner nog gratulera Alexis Tsipras, men hinner inte eller vill inte kommentera det här. Det är ett ganska konstigt budskap, säger Schauman.

Det finns plats i Finland

Hon förundrar sig också över inrikesminister Petteri Orpos (Saml) kommentar till Verkkouutiset i måndags om att Finland kan komma att stänga gränsen ifall man inte lyckas med en europeisk överenskommelse med årliga flyktingkvoter för varje land. Enligt Orpo kommer Finlands kapacitet att ta emot flyktingar att överskridas utan ett avtal.

– Vi måste komma ihåg att det är frågan om en människorättskris. Det är konstigt att Orpo säger att vår gräns går vid 30 000 när flera utvecklingsländer med mindre ekonomi tar emot hundratusentals. Här handlar det nog mer om vilja än om råd och plats. Finland är trots den ekonomiska krisen ett av världens rikaste länder, säger Schauman.

Det som ändå oroar Schauman mest är vad hon kallar för ”värdekrisen” i Europa.

– Rasism och diskriminering ökar i hela Europa. Det gäller inte längre bara Ungern, utan också i andra länder börjar främlingsfientlighet vara okej. Det är en skrämmande utveckling och det borde vårt lands regering ta tag i. Finland borde vara på samma sida som Sverige och många andra västländer, men nu låter vi mer som Ungern. Den klubben vill jag inte att mitt hemland är med i.

Läs den ursprungliga artikeln här: http://hbl.fi/nyheter/2015-09-21/771331/su-regeringen-borde-fordoma-muren-i-tornea