Single Blog Title

This is a single blog caption

Medborgarinitiativet om eutanasi lämnades till riksdagen

Svenska Yle 14.2.2017

Medborgarinitiativet om att legalisera eutanasi har lämnats till riksdagen. Initiativet samlade på en dryg månad de 50 000 namn som krävs för att behandlas i riskdagen.

I medborgarinitiativet krävs att eutanasi eller dödshjälp ska bli lagligt i Finland. Undertecknarna kräver att riksdagen vidtar åtgärder för att stifta en lag om eutanasi.

Bakom initiativet står de tidigare riksdagsledamöterna Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara och Ilkka Taipale.

Läkarförbundet får mothugg

Igår kom läkarförbundet ut med en undersökning som visade att endast 17% av de läkare som jobbar med döende patienter godkänner eutanasi.

Initiativtagarna skäller ut läkarförbundets undersökning.

– Det handlade 290 som svarade. Det är inget urval och det är ingen undersökning, menar Esko Seppänen.

Endast ett parti är helt emot eutanasilagen, Kristdemokraterna.

– Jag är förvånad över hur initiativtagarna förringar läkarförbundets undersökning, säger partiordförande Päivi Räsänen, det är ju ändå läkare som vårdar döende och ger terminalvård.

Eutanasilagen en Pandoras ask?

Osmo Soininvaara varnar för en eventuell snöbollseffekt. Om man öppnar en lag kan det hända att man framöver tillåter mer och mer, säger Soininvaara som ändå är initiativtagare.

SFP:s Mikaela Nylander litar på lagstiftningen.

– Jag hoppas vi kan se till att riskerna elimineras. Vi måste ha en omfattande lagstiftning.

Nylander kommer att rösta för lagen, trots att SFP är delat. Tillexempel har partiordförande Anna-Maja Henriksson varit emot.

Päivi Räsänen menar däremot att det är omöjligt att skriva en lag som skulle hålla.

– Det är jättesvårt att dra gränsen: hur mycket ska patienten lida innan läkaren får lov att ta livet av henne? Vi måste minnas att det alltid är läkaren som tvingas ta beslutet.

Henrik Lax, en av initiativtagarna ser det i stället från individens perspektiv.

– Grundfrågan är om vi ska värna om människans rätt att själv ta sitt beslut i den svåraste stunden i livet.

Kända underskrifter

Bland de första undertecknarna till initiativet hittas flera kända namn: Författaren och ex-politikern Jörn Donner, psykiatern, författaren och ex-politikern Claes Andersson, Kones styrelseordförande Antti Herlin, tonsättaren Kaj Chydenius, författaren Kaari Utrio, tidigare chefen för Finlands Bank Sirkka Hämäläinen, ex-fotbollsspelaren och närvårdaren Atik Ismail, professor J.P. Roos, ordförande för Svensk Ungdom Ida Schauman och ex-chefredaktören för Helsingin Sanomat Janne Virkkunen.

Riksdagsledamöterna kommer att få fria händer att rösta enligt samvete.

Flera enkäter visar att en majoritet av riksdagsmännen är redo att godkänna eutanasi.