Single Blog Title

This is a single blog caption

Kvinnlig omskärelse

Idag uppmärksammas den internationella dagen mot kvinnlig omskärelse. Kvinnlig omskärelse är en av de mest brutala kränkningarna mot
mänskliga rättigheter och brutala formen av fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor.

Årligen könsstympas miljontals unga flickor och kvinnor, där barn och spädbarn är i största riskzonen för övergrepp.Kvinnlig omskärelse innebär att hela eller delar av det kvinnliga könsorganen skärs eller tas bort, oftast utan bedövning eller desinfektion, med hjälp av en kniv, ett rakblad eller en glasskärva.
Könsstympning medför långsiktiga fysiska och känslomässiga problem för unga flickor, som kan leda till svåra psykiska och
fysiska problem, infertilitet eller död.

Omskärelse förekommer främst i Afrika och Mellanöstern men är också ett globalt problem som finns i Europa. Vi måste på alla sätt motverka könsstympning, både globalt men också på hemmaplan i Finland.

Därför måste vi satsa på förebyggande arbete, på information och på att alla misstankar om könsstympning tas på allvar. Ingen flicka får bli osedd eller ignorerad, då kan det redan vara för sent. Ofta kan familjen vara flickans värsta fiende i den här frågan och därför måste det finnas andra som ser och märker att allt inte står rätt till.

Vi ska inte bara säga nej till den här formen av brutal diskriminering, vi ska stoppa den. Kvinnlig omskärelse är inte något kulturellt som ska accepteras, det är brutalt våld mot kvinnor som måste få ett slut.

#EndFGM campaign - video

Bild: http://www.creationoutreach.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/FGM1.jpg