Single Blog Title

This is a single blog caption

Finland är inte en etta

 

10959613_1638803753014157_5252902170813863193_n
Jag blir emellanåt lite frustrerad på debatten om invandring i Finland. Dels för att vårt gemensamma samvete tycks gå på semester varje gång det går lite sämre i ekonomin. Dels för att vi inte inser vilken otrolig potential det finns i invandring, för Finland, för att skapa flera jobb och för att lyfta ekonomin. Framförallt för att den sällan utgår från fakta utan snarare från känslor.

Ett av de största missförstånden är att invandring kostar mera än det ger. Vi kan ta ett exempel. Ida föds i Finland, går i skola och studerar. Efter ca 23 år går hon ut på arbetsmarknaden och börjar bidra till samhället. Mona har bott hela sitt liv i ett annat land och kommer till Finland för att göra sin magister. Efter två år går hon ut på arbetsmarknaden och börjar bidra.

Ahmed kommer till Finland som flykting. Det tar honom ganska länge att komma vidare i livet efter att ha varit med om ett krig och mist många nära och kära. Efter 3 år av att leva på stöd så hittar han ändå ett jobb och börjar bidra till samhället. Vem har kostat staten mest? Vi själva.

Visste ni att invandring stod för en tredjedel av tillväxten i USA åren 2007-2013? Invandringen spelade en stor roll i att få USA upp på fötter igen. Finland har idag en åldrande befolkning. Det innebär att mängden arbetsföra personer i relation till barn och pensionärer hela tiden minskar.

Näringslivets tankesmedja EVA har undersökt olika lösningar på situationen. I sin rapport konstaterar de att en förlängning av arbetskarriärer inte räcker till. De konstaterar också att man inte kan lösa situationen genom att anställa alla arbetslösa. EVA presenterar en lösning, en fördubbling av arbetskraftsinvandringen.

Enligt rapporten är invandring det enda sättet vi på lång sikt kan finansiera den nordiska välfärdsstat vi är så stolta över. Bilden av att invandrarna behöver Finland och kommer hit och skor sig på vår bekostnad är felaktig. Det är vi som behöver invandring. Istället för att fundera på hur vi kan stänga ute människor så måste vi nu börja fundera hur vi kan attrahera flera. Det är dags för en ny och öppen invandringspolitik.