Single Blog Title

This is a single blog caption

Medelhavet får inte bli en gravgård

SU budskap invandring

 

Tragedin utanför ön Lampedusa den 3 oktober 2013 är svår att glömma. Den natten sjönk en båt överfylld med migranter och 359 personer drunknade. Vad ville de? De ville ta sig över till Europa för en bättre framtid. Rapporteringen om olyckan öppnade upp ögonen för den delen av världen där frihet och trygghet är en självklarhet.

Under en stund fick flyktingarna vara i rampljuset och motta världens sympatier. Tyvärr är dock det allmänna minnet kort och det tog inte länge före man gick vidare med sina liv. Trots det så fortsätter tragedierna på vägen till Europa. Förra året dog närmare fyra tusen människor då de försökte ta sig över Medelhavet. Det motsvarar tio Lampedusatragedier. På ett år.

Idag tar Finland emot 750 kvotflyktingar årligen. Finland är Europas åttonde största land till ytan och trots senaste års ekonomiska utmaningar är Finland ett av världens rikaste länder. Men trots det hävdar vi att vi inte klarar av att ta emot fler än 750 kvotflyktingar per år.

Igår beslöt regeringen att tillfälligt höja flyktingkvoten med 300, ett fint beslut. Dock är det endast tillfälligt och inte permanent. Jag tror att vi kan göra mera och vi kan ta emot flera, också på lång sikt. Medelhavet får inte bli en gravgård.