Single Blog Title

This is a single blog caption

”Alla är inte flyktingar”

Nytte Ekmans uppmaning om att stänga gränserna har satt i gång en hetsig debatt om flyktingpolitiken. Stängda gränser provocerar men ingen förnekar att flyktingströmmen är ett problem. Frågan är bara hur man ska hantera den.

Flyktingaktivisten Nytte Ekman möter kraftig kritik för sin varning om att både flyktingmottagangdet och samhällsordningen hotas av det stora antalet människor som kommer till Finland och Europa.

Nytte Ekman menar att man måste skilja på invandring och flyktingström. Alla som kommer uppfyller inte kraven för att få flyktingstatus. Hon varnar för att de utgör en säkerhetsrisk och hotar att överbelasta flyktingmottagandet.

Flera Sfp:are upprörda

Flera Sfp-profiler tar fasta på att hennes lösning är att stänga gränserna och genom kontroller sålla bort och stoppa dem som saknar förutsättningar för att få stanna.

– Det handlar om att utifrån döma andras situation utan kunskap. Man kan faktiskt inte veta utan var och en bör behandlas individuellt. Särskilt om det finns risk för att ett felaktigt beslut kan leda till att man skickas tillbaka till plats där ens liv är i fara, anser riksdagsledamoten Eva Biaudet.

Går inte att lösa med gränskontroller

– Detta är flyktingkonventionens A, B och C. Man kan inte stöda vissa flyktingar och baktala andra asylsökare utan adekvat information. 22.000 människor är många personer att veta allt om. Därför är Nyttes agerande ansvarslöst tycker jag, fortsätter Eva Biaudet.

– Jag ifrågasätter inte Nyttes erfarenhet av flyktingarbete eller hennes vilja att hjälpa. Men om man går ut med budskapet att man ska stänga gränserna utan att veta hur gränskontroll eller flyktingsystemet fungerar så ifrågasätter jag nog det, anser Ida Schauman, ordförande för Sfp:s integrationspolitiska utskott.

Hur många banditer kommer det?

Även Nytte Ekmans påstående att vi är i fara eftersom det i människoströmmarna kommer element som är farliga för samhällsordningen får mothugg:

– Man skall inte generalisera. Det finns ”banditer” i alla folkgrupper i alla länder. Och jag är övertygad om att våra myndigheter är mycket medvetna om detta. Att få uppehållstillstånd i Finland är minsann inte lätt, anser f.d. riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos.

– Jag fick den uppfattningen att Nytte anser att det kommer mängder av ”banditer” hit. Det tror jag inte att det gör. Men jag bara tror. Hon säger att hon vet. Jag påstår att hon t.ex.inte har träffat en endaste en av de som kommit t.ex. hit till Närpes. Och ändå vet hon, fortsätter Ulla-Maj Wideroos.

Men ingen ifrågasätter att det finns problem

Det är dock värt att notera att kritiken mot Nytte Ekman gäller just de byråkratiska problemen med gränskontrollen.

Ingen ifrågasätter Nytte Ekmans varning om att det väller in människomassor, att det kan bli ett problem och att det kan komma in element som är farliga för samhällsordningen. Frågan är bara hur omfattande problemen är och hur de ska åtgärdas.

Läs den ursprungliga artikeln och lyssna på debatten här: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/22/alla-ar-inte-flyktingar