Single Blog Title

This is a single blog caption

Vi måste lära oss av historien

Idag minns vi förintelsens offer. Då Auschwitz koncentrationsläger befriades den 27.1.1945 så fanns det 7000 fångar i lägret.

Vi vet inte exakt hur många som dog på Auschwitz men åtminstone 1,1 miljoner mördades av nazister. Många förföljda försökte fly till andra länder men attityderna mot flyktingarna var på i flera fall negativa.

I en opinionsundersökning i USA år 1939 frågade man hur amerikanerna ställde sig till att ta emot 10 000 judiska flyktingbarn. Över 60 procent sade nej till att ta emot dem, något som åtminstone delvis ledde till att barnen aldrig kom till USA.

Efter andra världskriget skrevs flyktingkonventionen för att inget land skulle kunna neka trygghet till en människa i nöd, för att något som förintelsen aldrig skulle ske igen. För någon vecka sedan meddelade regeringen att man ska utreda hur man kan avvika från konventionens principer.

Flyktingkonventionen skrevs inte för lätta tider. Tvärtom ska den fungera som ett rättesnöre för tider då när det blåser i opinionen, då populister vill driva upp rädsla och ilska mot de som är annorlunda.

Vi kan inte förändra det som varit men vi kan påverka hur vi behandlar flyktingar idag. Det är vi som bestämmer på vilken sida av historien vi vill stå.