Single Blog Title

This is a single blog caption

Mindre papper, mera jobb

Idag körde Svensk Ungdoms riksdagsvalskampanj igång. Under tio veckor kommer vi att lyfta upp olika teman som är viktiga för oss. Först ut är unga och utbildning. Just nu är ungdomsarbetslösheten en av de största utmaningarna Finland har. Varför det? För att risken att en ung blir utanför samhället och stannar där är större om de inte direkt kommer ut på arbetsmarknaden.

Idag vill 60 procent av studerande i Åbo bli kvar i staden och jobba. Men de kan inte göra det, för det finns inte tillräckligt med arbetsplatser. För att företag ska kunna anställa måste vi därför göra det lättare och mindre riskfyllt. I Danmark har man lyckats skapa en arbetsmarknad som är flexibel genom att lätta upp anställningsskyddet kombinerat med ett starkare socialskydd. Det har gjort det lätt att anställa och avskeda samtidigt som det ger en trygghet för den arbetslösa att falla tillbaka på. Den här modellen har lett till att Danmark fortfarande idag har en lägre arbetslöshet än många andra länder.

Jag vill att Finland ska ta modell av Danmark. Jag vill se ett Finland där det är lätt att anställa och att få jobb. Där varken byråkrati eller stela strukturer stoppar nya idéer och möjligheter. Finland behöver mindre papper och mera jobb.

Jobb Ida