Single Blog Title

This is a single blog caption

EU måste ingripa i Polens utveckling

På långfredagen släpades en Judas-docka längs gatorna i Pruchnik, i sydvästra Polen. Dockan med tinninglockar klubbades av barn, hängdes och brändes upp. Den katolska kyrkan i Polen har tidigare förbjudit den här typen av påsktraditioner – nu är de tillbaka.

Jag kommer aldrig att glömma när jag för första gången träffade en person som upplevt förintelsen. Det var då jag gick i skola i England och fick träffa Jo som hade blivit skickad till ett förintelseläger i Polen. Trots att han hade berättat om sina upplevelser otaliga gånger så grät han fortfarande varje gång. Trots att han mådde väldigt dåligt av att återuppleva sina minnen så gjorde han det – för att vi aldrig skulle glömma vilken grymhet människan är kapabel till.

Över tre miljoner polska judar mördades i samband med Förintelsen. I fjol drev partiet Lag och Rättvisa igenom en ”förintelselag” för att ”skydda Polens anseende”. Lagen gjorde det kriminellt att beskriva den polska staten som ansvarig eller medansvarig för nazisternas brott, trots att tiotusentals polacker var delaktiga i att ange och mörda judar.  

Polens utveckling visar hur bräcklig den europeiska värdegrunden är. Det är naivt att tro att historien inte kan upprepas, att vi är annorlunda än tidigare generationer. Därför behövs ett starkt EU som kan ingripa före utvecklingen eskalerar, som kan sätta hårt mot hårt mot populism och extremism. Jag vill att vi ska minnas som de som lyckades stoppa hatet, isolationismen och ultranationalismen före det var för sent. Som de som stod upp tillsammans istället för att förminska den utveckling som skedde framför ögonen på oss. Jag vill att vi ska stå på rätt sida av historien.