Single Blog Title

This is a single blog caption

En misshandlad kvinna är en för mycket

Imorgon uppmärksammas den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Var tredje kvinna i Finland har upplevt våld i parförhållandet och Finland är ett av de farligaste länderna i Europa för en kvinna i hemmet.

Jag har tyvärr erfarenhet av att vara vän till en person i ett våldsamt förhållande. En av de vanliga frågorna som kommer upp då ämnet diskuteras är varför kvinnan inte lämnar mannen, varför hon stannar kvar i ett förhållande med en man som regelbundet misshandlar henne.

Alla fall är olika men ofta har det fysiska våldet föregåtts med långa perioder av psykologiskt och sexuellt våld. Mannen är kanske possessiv, svartsjuk och kontrollerande vilket leder till att kvinnan sakta isoleras från sina vänner och sin familj. Hennes självförtroende bryts ner och hon godtar mannens gränser för hennes beteende. Det är inte ovanligt att en kvinna som blir misshandlad säger att det var hennes fel att han slog.

Många kvinnor har också svårt att se sig själv som en person som utsätts för våld av sin partner och kan känna en djup skam över det som försiggår i hemmet. Därför är det så viktigt att vi som vänner, närstående och som samhälle ger stöd åt kvinnorna.

På ett samhälleligt plan så innebär det rent konkret flera stödcenter för offer, kristelefoner och skyddshemsplatser för de som vill komma loss. Det har gjorts fina beslut om att öppna fler skyddshem med det finns fortfarande 400 skyddshemsplatser för lite. Det här är en oacceptabel situation som vi måste förändra.

Våld mot kvinnor är det vanligaste brottet mot mänskliga rättigheter i Finland och det behövs en konkret handlingsplan för att stoppa våldet. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla kvinnor och flickor kan leva utan rädsla. En misshandlad kvinna är en för mycket.