Single Blog Title

This is a single blog caption

Det ska alltid löna sig att jobba

I mitt Finland ska det alltid löna sig att jobba – också som studerande. Ju mer arbetserfarenhet man har, desto större chans har man att få ett jobb efter examen. Därför har jag aldrig förstått varför inkomstgränserna för studiestödet är så låga.I dag kan det vara ett smartare alternativ att leva på studielån än att arbeta för mycket

När jag genom åren har kritiserat systemet så har jag av framförallt partier på vänsterflanken fått höra att en höjning av inkomstgränserna skulle kosta mycket. Det här stämmer ändå inte eftersom en studerande som jobbar också betalar skatt. Enligt en undersökning publicerad i början av året skulle en höjning av inkomstgränserna till 18 000 euro (9 månader) ge 5,9 miljoner euro per år i statskassan! Tänk vilka resurser vi har gått miste om helt i onödan.

Finland ska vara ett land där det alltid lönar sig att vara aktiv, där hårt arbete belönas. Om en studerande kan studera och jobba samtidigt så är det absurt att hindra det. Det är dags för en politik som stöder jobb – nästa regering måste höja inkomstgränserna.