Single Blog Title

This is a single blog caption

All you need is jobs

Medan jag sitter och skriver den här texten så spelas den gamla Beatleslåten ”All you need is love” på radion. Under de senaste veckorna har man börjat känna av valrörelsen – vallöften om miljoner här och någon miljon där flyger tätt. Frågan om hur vi ska betala för alla dessa löften blir ofta obesvarad.

Under åren har jag ofta fått frågan varför jag talar så mycket om jobb, det finns ju andra frågor som är viktiga. Orsaken är att jobb är nyckeln till alla de andra satsningarna vi vill göra.  Trots att fler har jobb idag så ligger vi långt efter våra nordiska grannar.

Då 75 eller till och med 80 procent av svenskarna, danskarna och norrmännen jobbar så gör bara 72 procent av finländarna det.  Varje procentenhet som jobbar betyder 1-1,4 miljard euro till i den offentliga ekonomin.

Jag vill jobba för flera arbetsplatser för att vi ska kunna satsa på dagvård, utbildning och forskning. För att vi ska ha en äldrevård där ingen far illa och där företag som Esperi Care är ett minne blott. För att vi ska kunna satsa på fungerande infrastruktur och transporter så att ett liv utanför städerna är en möjlighet också i framtiden.

För att nå nordisk nivå måste vi göra det lätt att både anställa och att ta emot jobb. Vi måste också våga investera i tillväxt och satsa på fungerande infrastruktur och en utbildad arbetskraft. Sen gäller det att se till att tillväxten inte görs på bekostnad av klimatet eftersom klimatförändringen är vår största utmaning.

Beatles budskap till världen var att kärleken är det enda man behöver. Mitt budskap är att vi alla – oberoende av om vi är studerande, arbetande, arbetslösa eller pensionärer – behöver jobb. Varje ny arbetsplats är en vinst för oss alla. För er skull så lovar jag ändå att inte sjunga det – det förtjänar inte ens den värsta fienden.