Populistisk säkerhetspolitik skapar osäkerhet
Den populistiska säkerhetspolitiken skapar otrygghet. Sannfinländarna profilerar sig ofta som ett fosterländskt parti. Verkligheten är dock mycket mer komplex eftersom partiet är villigt att samarbeta med partier som stöds av Vladimir Putin. Det är uppenbart att säkerhetspolitiken inte kan lämnas till populister.
Analysen av Donald Trumps valseger och Brexit folkomröstningen i Europa har gjort det klart att Ryssland aktivt försöker påverka val och folkomröstningar i väst. Putins regim vill sprida oenighet och kaos i demokratiska länder. I den ryska verktygslådan finns inte endast ekonomiska stöd till högerextrema partier i Europa utan också att sprida disinformation. Det här är allt en del av det vi talar om då vi diskuterar hybridkrig och fake news.
Extremhögerns stöd för Ryssland är delvis ideologi och delvis strategi. Den europeiska extremhögern ser Putin som en stark, konservativ ledare som försvarar ”traditionella” värderingar och åsidosatta stater - som en motkraft till västvärldens ”förfall”. Kreml och den europeiska högerextremismen förenas också av att de motsätter sig EU. Extremhögern stöder - medvetet eller omedvetet - Rysslands mål om att skapa oenighet och oro i Europa.
I början av april kallade Matteo Salvini, ordföranden för den italienska extremhögern, Lega Nord, till ett gemensamt möte med andra liknande partier om att skapa en gemensam grupp i Europaparlamentet efter EU-valet. Lite överraskande så valde Sverigedemokraterna att skippa mötet. Orsaken? Att Lega Nord har så starka förbindelser till Rysslan. Vad gjorde Sannfinländarna? De deltog.
Jussi Halla-aho har med rätta fördömt Rysslands intrång i Ukraina och stött sanktioner mot Ryssland. Han har ändå undvikit att prata om de band som det finns med hans ideologiska bröder och vår östra granne. Säkert för att han själv inser hur problematiskt det är. Men Sannfinländarna vill förstås ha inflytande på europeisk nivå och är redo att blunda för att Ryssland utnyttjar dem och deras systerpartier i sin hybridkrigföring.
Säkerhetspolitiken är alldeles för viktig för att lämnas åt populisterna. Ryssland är ett av de största säkerhetshoten för Europa och det är viktigt att Europa enat står emot Rysslands maktpolitik. Även i den här måste vi vara på rätt sida av historien.