Single Blog Title

This is a single blog caption

Pelastavatko puu ja korjausrahat koulujen sisäilman?

Puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vaativat kuntien rahakirstujen avaamista koulujen korjauksiin. Asia käy ilmi Yle Uutisluokan kuntavaalitentin ennakkokyselystä, jossa puheenjohtajien piti ratkaista koulujen sisäilmaongelma reiluun sataan merkkiin tiivistämällä.

Tahtoa tuntuu olevan, kuten näin vaalien alla odottaa sopii. Kampanjointiperinteen mukaisesti kukaan ei kuitenkaan lähtenyt tuhlaamaan vähiä kirjaimia siihen, mistä nämä rahat tulisivat.

Kuka voisikaan vastustaa laadukasta rakentamista?

Käytännön ehdotukset korvautuvat vaalipuheissa harmillisen usein yleispätevällä hötöllä, jota on vaikea olla kannattamatta. Tälläkin kertaa kannatusta saivat ”oikea-aikaiset korjaukset”, sekä ”tervellinen”, ”laadukas”, ”taitava” ja ”korkealaatuinen” rakentaminen.

Toisin sanoen poliitikot vastustavat väärin ajoitettuja korjauksia, sekä epäterveellistä, huonolaatuista, taitamatonta ja huonolaatuista rakentamista. Hienoa, niin minäkin.

Toivottavasti tentissä kuulemme, mitä konkreettista poliitikot tekisivät tavoitteidensa toteutumiseksi.

Puu nähdään ratkaisuna, mutta millä perusteella?

Ilahduttavaa käytännönläheisyyttä vastauksissa edustaa puurakentaminen, jonka nosti esiin kahdeksasta vastaajasta kolme. Tosin pikaisen mediakatsauksen perusteella puulla ei välttämättä pitkälle pötkitä.

Rakennuslehden vuoden takaisessa laajassa koontiartikkelissa ongelmien syyt kun nähdään huomattavasti laajempina.

Ylen artikkelissa vuodelta 2015 VTT:n tutkija Antti Ruuska arvioi hirren ja ylipäätään puun olevan kyllä käyttökelpoinen materiaali, mutta ei yleisavain puhtaaseen sisäilmaan – rauhoittavista vaikutuksistaan huolimatta.

– Hirsirakentaminen sinänsä ei ratkaise sisäilmaongelmia, sillä millä materiaalilla tahansa huonosti suunniteltuna voi tehdä sisäilmaongelmaisen talon. Sillä ei ole merkitystä, onko se betonia, puuta vai hirttä, Ruuska totesi artikkelissa.

Perussuomalaisten Voutila syyttää turhaa energiatehokkuutta

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila luopuisi turhista energiatehokkuuksista ja panostaisi ilmastointiin.

Nämä ehdotukset saavat ainakin jonkinlaista tukea Rakennuslehdenhaastattelemalta Juha Vinhalta, joka on Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori. Vanhoissa kouluissa seinien läpi karannut lämpö kuivatti seiniä ja yksinkertainen rakenne oli kosteusteknisesti turvallisempi. Vinha kuitenkin muistuttaa, että tällaisissakin rakennuksissa on ollut kosteusvaurioita.

Vanhojen koulujen painovoimainen ilmastointi ei puolestaan aina riittänyt tuomaan raitista ilmaa koululaisille. Asiaa on voitu korjata koneellisella ilmanvaihdolla, joka on pahimmassa tapauksessa imenyt luokkaan epäpuhtauksia rakenteista tai likaisista korvausilmareiteistä.

Toisaalta etenkin VTT on useaan otteeseen korostanut, että energiatehokkuuden parantaminen ei lisää ongelmia, vaan parhaimmillaan se voi jopa auttaa rakentamisen laadun valvonnassa. Mitä tarkemmin esimerkiksi rakennusten lämpövuotoja tarkistetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä mokat huomataan ennen kuin vahinkoa on syntynyt.

On kuitenkin syytä muistaa, että rakenteiden tiiviys on eri asia kuin eristysrakenteen paksuus ja monimutkaisuus. TTY:n Vinha on huolissaan nimenomaan jälkimmäisestä.

Yle Uutisluokan vaalitentti esitetään TV1:ssä tiistaina 28.2. klo 19.

Miten ratkaisisit koulujen sisäilmaongelman?

Ida Schauman (r.): Perusteelliset saneeraukset

Tärkeää, että saneeraukset tehdään perusteellisesti ja uusia rakennuksia rakennetaan korkealaatuisesti.

Mikkel Näkkäläjärvi (sd.): Homekoulut kuntoon

Tarvitaan kunnon investointipaketti. Huono sisäilma sairastuttaa. Valtion ja kuntien on tehtävä investointipaketti homekoulujen kunnostamiseksi!

Samuli Voutila (ps.): Homekoulut alas!

Luopumalla turhista energiatehokkuuksista sekä panostamalla ilmastointiin. Purkamalla vanhoja kouluja.

Jiska Gröhn (kd.): Puurakentaminen, huonojen purkaminen

Puuta, erityisesti hirttä tulee suosia materiaalina. Vanhat ja huonot puretaan ja rakennetaan uutta.

Jaakko Mustakallio (vihr.): Investoidaan NYT sisäilmasaneerauksiin!

Nyt on hyvä hetki investoida sisäilma-saneerauksiin! Oikea-aikaisia korjauksia ja huolellista ylläpitoa.

Anni Ahlakorpi (vas.): Tervellinen oppimisympäristö on jokaisen oikeus!

Peruskorjataan homeiset koulut, rakennetaan uudet terveellisiksi, suositaan materiaalina esim. puuta.

Daniel Sazonov (kok.): Laatua rakentamiseen – vauhtia ongelmiin puuttumiseen!

Panostetaan rakentamisen laatuun, ei haeta pikavoittosäästöjä. Puututaan ongelmiin heti, kun niitä ilmenee.

Hilkka Kemppi (kesk.): Puukoulut ja kouluinvestoinnit auttavat oppimaan

Rohkea koulukeskuksiin investoiminen, puurakentaminen ja taitava korjausrakentaminen kannattavat.