Single Blog Title

This is a single blog caption

Kuntavaalidebatti: Schauman vs. Laivoranta

Ida Schauman on RKP:n kuntavaaliehdokas Turussa. Jarmo Laivoranta on keskustan kuntavaaliehdokas Turussa.

Seuraava valtuusto ratkaisee rakennetaanko Turkuun raitiotie vai ei. Mitä mieltä olette?

Laivoranta: Raitiotie ei edusta tulevaisuutta eikä kestävää kehitystä ainakaan taloudellisesti. Eikä muutenkaan. Liikkumismuodot muuttuvat aivan oleellisesti.

Schauman: Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Asiassa on kaksi puolta. Se, minkä Jarmo toi esille, ja se, että tarvitaan visioita. Mitä tulevaisuudessa tehdään? Siinä olemme, pakko sanoa, Tamperetta jäljessä. Tampere on kasvanut ihan eri tavalla kuin Turku ja se on pystynyt tekemään rohkeita päätöksiä. Halutaanko unelmoida myös tulevaisuudesta?

JL: Yrittäjänä olen sitä mieltä, ettei voi katsoa, mitä naapuri on tehnyt. Pitää mennä ohi ja katsoa kauemmas tulevaisuuteen. Tampere on ihan eri asia kuin Turku. Raitsikka on mennyttä aikaa.

IS: Tärkeä osa asuinpaikkaa on se, että pääsee liikkumaan hyvällä tavalla. Onko se raitsikka vai jotain muuta? Tämä on sellainen projekti, joka on saanut paljon tukea asukkaiden keskuudessa. Siitä pidetään ja sitä pidetään hyvänä ratkaisuna. Turku on autolla kulkevien kaupunki, mutta meillä on 40 000 opiskelijaa ja lapsiperheitä.

JL: Työpaikat ja palvelut pitää järjestää niin, että voi liikkua pyörällä ja kävellen. Mietitään aurinkokennogondoleita. Olen korkeiden rakennusten kannattaja, kunhan ne sovitetaan hyvin nykyiseen katukuvaan.

IS: Eihän raitsikka sulje pois muita vaihtoehtoja. Turkulaiset pyöräilevät paljon. Siinäkin on paljon tehtävää. Raitiotie voisi vahvistaa keskustaa, joka on aika pieni. Autot, jalankulkijat ja pyöräilijät laitetaan toisiaan vastaan. Siitä pitäisi päästä pois.

JL: On tulossa kokonaan uudenlaista digitalisoitua liikennettä. Sähköauton tai itsekulkevan auton saa tarvittaessa helposti käyttöön. Gondolit, jotka toimivat kuin hissit, voisivat kulkea katujen päällä alumiinikiskoilla. Kopterit kuljettavat tavaraa. Liikenteen tarve vähenee, kun suunnitellaan yhdyskunta toimivammaksi. On utopistinen ajatus, että löytäisimme raitsikalle puoli miljardia jostain. Muu kehitys kärsii. Puistoja tuhottaisiin. Raitsikka eriarvoistaa. Niillä alueilla, joilla on raiteet, maan arvo kasvaa.

IS: On mielenkiintoista pitää huonona sitä, että raitiotie nostaa maan arvoa. Myönnät, että raitsikka parantaa alueen vetovoimaa. Jostain sekin kertoo, että hinnat nousevat.

Lasse Virtanen