Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.

1. Ruotsalaisen kansanpuolueen Ida Schauman, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Jos olisi ihan pakko valita niin vihreiden. Puolueen arvomaailma on lähellä omaani ja olemme usein koulutusasioista yhtä mieltä.

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Sain nämä Loaken kengät joululahjaksi vuonna 2003. Käytin kenkiä lähes päivittäin ratsastuskenkinä, kunnes lopetin harrastuksen jouduttuani myymään oman hevoseni. Se oli raskasta, vähän kuin joutuisi myymään oman kaverinsa. Halu ratsastaa katosi vuosiksi. Nykyään arkikäytössä olevat kengät muistuttavat minua rakkaasta harrastuksesta, jonka olen nyt ajatellut aloittaa uudestaan.

 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, koska Suomen tulevaisuuden ja kansalaisten kannalta tärkeintä on nostaa työllisyyttä. Työ on ihmiselle henkilökohtaisesti tärkeä asia, mutta työnteko myös rahoittaa kaikki julkiset palvelut. Tasa-arvokysymyksetkin ovat minulle tärkeitä. Minua hävettää, ettei vanhempainvapaan kustannuksia vieläkään jaeta tasaisesti, vaan naisten työnantajat maksavat niistä suurimman osan.

Toinen vaihtoehto valiokunnaksi olisi kulttuuri- ja opetusvaliokunta, koska opetus on yhteiskunnan perusta. Akateeminen työttömyys on tällä hetkellä ennätyskorkealla. Siihen pitää puuttua esimerkiksi varmistamalla, ettei tietyillä aloilla ole liikaa aloituspaikkoja työmarkkinoiden tarpeisiin nähden. Liikaa aloituspaikkoja on esimerkiksi valtiotieteissä.

 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Sote-uudistuksen, koska on hirveän vaikea nähdä, että mitä siitä tulee. Uudistuksen perusajatus oli karsia byrokratiaa ja tehostaa toimintaa, mutta minusta näyttää siltä, että ollaan luomassa vain lisää hallintohimmeleitä ja päätösvalta siirretään kauas käyttäjiltä. Mielestäni olisi fiksua mennä taaksepäin, katsoa suunnitelmat vielä läpi ja tutkia, onko kyseessä fiksu ehdotus.

 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Sukupuolineutraali avioliittolaki. Nyt pitää vielä tehdä kovasti töitä, että laki varmasti menee läpi vuonna 2017. Laki on demokratian ja tasa-arvon voitto.

 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Lauantai-iltana. Olimme äitini luona Turussa siskoni kanssa. Joimme viiniä ja paransimme maailmaa.

 

7. Tärkein oppimasi asia?

Pystyn mihin tahansa, jos vain tahdon. Minusta tuli RKP-nuorten puheenjohtaja, vaikka aluksi epäröin ehdolle asettumista ja ajattelin, etten ole tarpeeksi hyvä. Nuoria naisia vaivaa monesti itseluottamuksen puute: pyydellään anteeksi ja ajatellaan, ettei olla tarpeeksi hyviä. Minä halusin puheenjohtajaksi, joten päätin, että pystyn siihen ja asetuin ehdolle.

 

8. Mitä jännität?

Jännitän koko ajan. Jännitän vieläkin puheita ja väittelyitä, ja tulen varmasti jännittämään aina. On aika vaihtaa alaa tai työtä, jos ei jännitä.

 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

RKP:n Elisabeth Rehniä. Hän on vahva nainen: hän oli ensimmäinen naispuolustusministerimme ja tänäkin päivänä hyvin kunnioitettu ihminen, joka on tehnyt paljon hyvää nais- ja ihmisoikeuskysymyksissä.

 

10. Mikä on voimabiisisi?

Kuuntelen vanhaa rockia. Queenin Don’t Stop Me Now antaa uskoa näin eduskuntavaalien alla. Vaalien aika on hauskaa, mutta rankkaa, joten tarvitsen positiivista musiikkia.

Oletko feministi?

Olen feministi. Uskon tasa-arvoon ja siihen, että jokaisella pitää olla mahdollisuus olla oma itsensä ilman, että tulee syrjityksi tai ihmisten tuomitsemaksi. Tasa-arvo ei koske vain naisia. Minusta olisi tärkeää nostaa enemmän esille miesten ja poikien oikeuksia. Miehillä on esimerkiksi naisia lyhyempi elinajanodote, miehet tekevät enemmän itsemurhia, ja nuorten miesten masennusluvut ovat korkeammat kuin naisten. Minulle olisi ok vaihtaa feminismin nimikin, jos tasa-arvokeskustelua saataisiin sillä tavalla avattua enemmän.

 

Ida Schauman

Ikä: 26.
Ehdolla: ruotsalainen kansanpuolue, Varsinais-Suomen vaalipiiri.
Asuinpaikka: Turku.
Työ: RKP-nuorten puheenjohtaja.
Luottamustoimet: RKP:n kotoutuspoliittisen valiokunnan puheenjohtaja.
Koulutus: valtiotieteiden kandidaatti, pääaine valtio-oppi.
Erikoista: Schauman oli Italiassa vaihto-oppilaana 2005 ja puhuu sujuvaa italiaa.
Lue alkuperäinen artikkeli täältä: http://www.lily.fi/blogit/toimitus/vaalikenka-eli-trendin-ja-lilyn-vaalitentti-osa-7-ida-schauman-r