Populistinen turvallisuuspolitiikka luo turvattomuutta
Perussuomalaiset profiloivat itsensä vahvasti isänmaalliseksi puolueeksi. Todellisuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Puolue näyttää olevan valmis yhteistyöhön Vladimir Putinin tukemien puolueiden kanssa. On ilmeistä, että turvallisuuspolitiikkaa ei voi jättää populistien hoidettavaksi.
Donald Trumpin vaalivoittoa seuranneen Venäjä-yhteyksien tutkinnan sekä Brexit-kansanäänestyksen jälkianalyysien myötä Euroopassa on herätty siihen tosiasiaan, että Venäjä aktiivisesti pyrkii vaikuttamaan länsimaiden vaaleihin ja kansanäänestyksiin. Putinin hallinto haluaa levittää eripuraa ja sekasortoa demokraattisissa maissa. Venäjän työkalupakissa on paitsi eurooppalaisten äärioikeistopuolueiden tukeminen taloudellisesti, myös informaatiovaikuttaminen. Tämä kaikki on osa sitä, mistä puhumme hybridisotana ja valeuutisina.
Tuki on osittain ideologiaa ja osittain strategiaa. Eurooppalainen äärioikeisto näkee Putinissa “perinteisiä” arvoja ja eristäytyneitä valtioita puolustavan vahvan, konservatiivisen johtajan, joka vastustaa ”rappeutunutta” länttä. Kremliä ja eurooppalaista äärioikeistoa yhdistää myös EU-vastustus. Äärioikeistopuolueet toimivat tiedostamattaan tai tiedostaen Venäjän käsikassaroina sen omien tavoitteiden toteuttamisessa: Euroopan yhtenäisyyden rikkomisessa ja sekasorron maksimoinnissa.
Huhtikuun alussa italialisen äärioikeistopuolueen Lega Nordin puheenjohtaja Matteo Salvini kutsui koolle eurooppalaisen äärioikeiston yhteiskokoukseen tavoitteenaan yhdistää populistiset ja äärioikeistolaiset puolueet yhteen ryhmään Euroopan parlamentissa EU-vaalien jälkeen. Hieman yllättäen kokouksesta jäi pois ruotsalainen äärioikeistopuolue Sverigedemokraterna. Syy? Lega Nordin liian vahvat Venäjä-yhteydet. Mitä teki Jussi Halla-ahon perussuomalaiset? Osallistuivat, tietenkin.
Jussi Halla-aho on, aivan oikein, tuominnut Venäjän voimapolitiikan Ukrainassa ja kannattanut vahvempia pakotteita Venäjää kohtaan. Hän on kuitenkin vältellyt eurooppalaisten aateveljien Venäjä-yhteyksistä puhumisen. Tietysti, koska hän itse varmasti tiedostaa yhteyksien ongelmallisuuden. Mutta Perussuomalaiset haluavat vaikutusvaltaa eurooppalaisella tasolla ja ovat valmiita katsomaan toiseen suuntaan, kun Venäjä käyttää heitä ja heidän sisarpuolueitaan hyödyksi hybridisodankäynnissään.
Turvallisuus on aivan liian tärkeä asia jätettäväksi populistien hoidettavaksi. Venäjä on yksi merkittävimpiä turvallisuusuhkia Euroopalle ja on tärkeää, että Eurooppa yhdessä rintamassa asettuu Venäjän voimapoliittisia toimia vastaan. Tässäkin asiassa meidän pitää olla historian oikealla puolella.