Työnteon pitää aina olla kannattavaa - myös opiskelijoille
Mielestäni kaikkia, mutta erityisesti nuoria, tulisi aina kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen. Varhain hankittu työkokemus tukee opiskelua ja työllistymistä valmistumisen jälkeen. Siksi olen pitkään ihmetellyt opintotuen tiukkoja tulorajoja. Opintotuen tulorajoilla tarkoitetaan sitä enimmäissummaa, minkä opiskelija saa tienata nostaessaan opintotukea.
Tänä päivänä opintolainalla eläminen voi useissa tapauksissa vaikuttaa fiksummalta vaihtoehdolta kuin opintojen ohella tehtävä työ. Järjestelmän tulisi kannustaa ahkeruuteen eikä rankaista siitä. Nyt töitä ei saa tehdä ”liikaa”, jolloin työn tekemisestä tulee kannattamatonta verotuksen ja tukipolitiikan näkökulmasta.
Tämä on absurdia, varsinkin sen takia, että nykyiset tulorajat vähentävät myös valtion tuloja. Eilen julkaistun raportin mukaan tulorajojen nostaminen 18 000 euroon (9 kk) toisi julkiseen kassaan 5,9 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestelmä ei siis vain kannusta opiskelijoita kieltäytymään lisätyöstä, me menetämme myös sillä melkein kuusi miljoonaa euroa.
Viimeistään nyt on aika muutokselle, meillä ei ole varaa siihen, että opiskelijat jäävät ilman työkokemusta järjestelmän takia. Jos opiskelija pystyy opiskelemaan ja tekemään töitä, on järjetöntä että estämme sen. Työnteon pitää aina olla kannattavaa - myös opiskelijoille