Ida Schauman pyrkii eduskuntavaaleissa Rkp:n kärkinimeksi maakunnassa
Turkulainen kaupunginvaltuutettu Ida Schauman (r) hakee puolueensa kärkiehdokkaaksi vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa. Rkp:n Varsinais-Suomen piiri järjestää elo-syyskuussa esivaalit, joissa kärkiehdokas valitaan. Edellisen kerran tällaiset esivaalit käytiin 1990-luvun alussa, jolloin valituksi tuli Jan-Erik Enestam.
Rkp hakeutuu todennäköisesti vaaliliittoon, jolloin totutusti kärkiehdokas on päässyt kansanedustajaksi. Viime eduskuntavaaleissa puolue oli vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Kumppanina on ollut myös keskusta. Piirihallitus tekee päätöksen vaaliliitosta huhtikuussa.
Rkp:n nykyinen kansanedustaja Stefan Wallin ilmoitti kuukausi sitten, ettei asetu enää ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Edellisvaaleissa hän sai liki 10 000 ääntä, jotka ovat nyt jaossa.
Edellisissä eduskuntavaaleissa Schauman keräsi 3 324 ääntä ja puolueensa kakkonen Wallinin jälkeen. Viime kevään kuntavaaleissa Schauman oli Rkp:n ääniharava ja jätti taakseen muun muassa monta kautta valtuustossa istuneen UllaAchrénin.
– Olen nöyrästi kiitollinen siitä, että jäsenemme luuottavat minuun ja että monet haluavat nähdä minut kansanedustajana. Tämä vahvistaa päätöstäni asettua ehdolle, Schauman sanoo käytyään keskusteluja puolueen jäsenten kanssa.
Rkp:lla on ollut naiskansanedustaja Varsinais-Suomesta ennen tasavallan itsenäisyyttä vuosina 1911-1917, jolloin Jenny af Forselles edusti Turun eteläistä vaalipiiriä. Enestamia ennen paikka oli Christoffer Taxellin, sitä ennen C.O. Tallgrenin.
Schauman haluaa kansanedustajana valvoa maakunnan etua positiivisen rakennemuutoksen ohella tunnin junassa ja diplomi-insinöörikoulutuksessa. Myös Turunmaan saariston pitäminen elävänä on hänelle tärkeää.
– Ainutlaatuinen saaristo on voitava säilyttää asuttuna myös tulevaisuudessa, erityisesti Kemiönsaaren omakseen kokeva Schauman painottaa.
Nykyisen hallituksen arvopohjaa oppositiossa istuvan puolueen Schauman arvostelee.
– Erityisesti suhtautuminen EU-politiikkaan, maahanmuuttoon ja tasa-arvoon vaativat muutosta. Vaadin inhimillisempää arvopolitiikkaa, jossa ihminen saa yksilöllisempää kohtelua, korostaa Schauman, joka itse työskentelee asiantuntijana Suomen Pakolaisavussa. Työpaikassa ei ole muita ruotsinkielisiä, joten Schauman tunnetaan siellä ”hurrikaanina”.
Ruotsinkielisyys ei ole ollut syy syrjiä hyvin myös suomea puhuvaa Schaumania, vaikka ruotsinkielisyys-politiikassa toimiminen-nuori nainen -yhdistelmällä Schauman on saanut ”ei aina niin positiivista” palautetta.
– Mutta syrjintään sitä ei voi verrata.
Maakuntavaaleihinkin Schauman lähtee, jos tarvetta on. Tosin Rkp itse on ehdottanut, että kansanedustajat eivät osallistu maakuntavaaleihin. Sellainen ei Schauman missään tapauksessa lokakuussa ole ainakaan näillä näkymin.