Single Blog Title

This is a single blog caption

Vi ska vara frihetens och öppenhetens vakthund

Svensk Ungdoms 72:a kongress inleddes idag med förbundsordförande Ida Schaumans linjetal i Jakobstad. I talet lyfte Schauman upp sin oro över regeringsbasen som offentliggjordes på torsdagen.

– Det tvåspråkiga liberala, jämlika, miljövänliga, företagsamma, internationella Finland har inte på länge legat så illa till. Vi får en regering med de partier som hade minst unga och kvinnor på sina listor, som vill att skolsvenskan ska slopas och att samkönade par inte ska få gifta sig. En regering som tycker att ekonomisk nytta ska gå före miljö, en regering som tycker att hem, tro och fosterland är de bästa värderingarna att utgå från och att jämställdheten, den sköter sig själv, sade Schauman.

Schauman varnade delegaterna för att bli nedstämda över regeringsbasen. Istället manade hon till att ännu mera än tidigare kämpa för de liberala värderingarna.

– Nu är inte tiden att ge upp och gräva ner oss i sorg över att SFP inte sitter i regeringen eller tiden för att flytta till Sverige som många föreslagit. Det är nu, bästa SU:are, som vi behövs mer än någonsin. Under de kommande fyra åren ska vi vara frihetens och öppenhetens vakthund, sade Schauman.

Schauman lyfte också upp Svensk Ungdoms fina valresultat.

– I valet drog vi hem mer än 10 000 röster, nästan 2000 fler än förra valet. Det här är er förtjänst, er seger, er vinst – tusen tusen tack för allt det arbete ni gör, sade Schauman.

För mera information: Ida Schauman, 0401824969