Single Blog Title

This is a single blog caption

Vi får inte upprepa historien

Just nu har vi en svår och stundvis obehaglig samhällsdebatt. Då kan det vara bra att stanna upp och fundera på vad skrämseltaktik och hetsande i värsta fall kan leda till.

Idag minns vi förintelsens offer och ett av historiens mest grymma folkmord. Det var också det som gav upphov till flyktingkonventionen och rätten till asyl.

Den debatt vi har just nu bär skrämmande likheter med historien, hur vi delar in människor enligt etnicitet eller religion. Hur det målas upp bilder av otrygghet, av brott, av ondska för att berättiga fördomar och ofta rasism. Hur ofta man numera hör meningar börja med ”Jag är inte rasist men…”. Och det är inte endast i Finland det sker, det händer i hela Europa.

Under andra världskriget tog flera länder emot judar i början av utrensningen i Tyskland. Men sen sade man stopp, det är för mycket, vi klarar inte av det här. Det här kan vara bra att ha med sig när man har åsikter om flyktingar och deras vara eller icke vara i Europa.

Jag undrar när människan ska komma till det stadiet av sin utveckling då hon slutar skuldbelägga tusentals människor för något enskilda individer har gjort? När ska vi sluta döma och dela in oss i vi och dem? Hur kan det vara så svårt att se människor som individer? Att inte vara arrogant och tro att man är så mycket bättre än andra grupper?

Det finns trevliga och mindre trevliga människor i alla delar av världen. I alla grupper av människor finns kriminalitet och de som inte följer lagar och regler. Det finns de som är oärliga och de som är ärliga, de som är lata och de som är flitiga, de som är innovativa och de som följer strömmen. De som slåss och de som aldrig skulle lägga en hand på någon.

Jag vill att vår generation och vår tid ska minnas som den som trots en svår situation stod upp för mänskliga rättigheter, för frihet och för jämlikhet. Som trots en ekonomisk trängd situation fann rum och resurser för att ge skydd åt de som är i nöd. Som trots en svår folkopinion inte gav mera utrymme till rasism och fördomar utan istället motarbetade dem.

Jag vill att vår generation ska vara den som lärde sig av historien, inte den som upprepade samma misstag. Det tänker jag jobba för, trots att det känns som att slåss med väderkvarnar emellanåt.

12650837_10153449498363037_4612453825694822872_n