Single Blog Title

This is a single blog caption

SU vill strypa vapenpengar till Israel

Hufvudstadsbladet, 24.7.2014:

Carl Haglunds uttalande om vapenhandeln med Israel känns respektlöst, anser Svensk Ungdom. – Ekonomisk vinning får aldrig prioriteras framför människoliv och fred, säger ord­förande Ida Schauman.

Finland väntar fortfarande på leveransen av det senaste militära inköpet från Israel. Det handlar om spaningsdrönare som delvis ska ersätta de förbjudna infanteriminorna.

Samtidigt har hundratals civila dödats under Israels senaste operation i Gaza.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) sade till HBL i fredags att han inte vill begränsa vapenhandeln mellan Finland och Israel. Han tror inte att det skulle ha någon stor inverkan på konflikten mellan Israel och Palestina, och dessutom är Israels höga teknologiska kunnande viktigt för Finlands försvar.

Svensk Ungdoms (SU) ordförande Ida Schauman är kritisk till partiledarens uttalande.

– Det är lite konstigt att det inte skulle vara ett problem att vi handlar vapen från ett land som har brutit mot folkrätten. Det känns respektlöst mot de människor som lever i den konflikten.

Hon betonar att Svensk Ungdom inte stöder Hamas, men anser att Israels offensiv saknat proportioner.

”Pengar påverkar”

Schauman anser att en bojkott visst skulle kunna få betydelse. Hon tycker att Finland borde lyfta frågan inom EU och få andra länder med sig.

– Det är allmänt känt att pengar är en faktor som i högsta grad påverkar konflikter och att fortsätta med handeln är ett indirekt stöd till konflikten.

Schauman säger att hon må framstå som blåögd, men hon anser att människovärde och fred måste vara de viktigaste grunden för politiska beslut.

– Ekonomisk vinning får aldrig prioriteras framför människoliv och fred.

Artikeln kan läsas i sin helhet här: http://hbl.fi/nyheter/2014-07-24/635051/su-vill-strypa-vapenpengar-till-israel