Single Blog Title

This is a single blog caption

SU risar förslag om terminsavgifter

Hufvudstadsbladet, 29.10.2014:

Regeringens förslag om terminsavgifter för utländska studerande har gått på remissrunda, skriver De grönas språkrör Vihreä Lanka.

Enligt förslaget skulle universiteten ta en avgift på minst 4000 euro per termin av studerande från länder utanför EU- och ETA-området. Det är främst samlingspartiet som har stött planen på terminsavgifter.

Finlands studentkårers förbund tar starkt avstånd från förslaget.

– Förslaget är ett bakslag för Finlands internationalisering och hotar vårt lands konkurrenskraft. Avgiftsfriheten lockar internationella studerande hit och de flesta av dem blir kvar i Finland efter studierna och jobbar och betalar skatt. Ännu fler skulle gärna få komma och stanna, men det gör de inte om avgifterna införs, sade studentkårsordförandena i ett pressmeddelande.

De Gröna kallar förslaget för populism.

– Undersökningar visar att terminsavgifter varken gynnar det universitet eller det land som uppbär dem, säger Outi Alanko-Kahiluoto till Vihreä lanka.

Också Svensk Ungdom kritiserar förslaget starkt.

– I stället för att skapa fler hinder måste vi skapa system som attraherar utländska studerande och som får dem att stanna i Finland efter examen, om de så vill, säger förbundsordförande Ida Schauman i ett pressmeddelande.

Utlåtandena om förslaget ska ges inom tre veckor. Efter det har regeringen två veckor på sig att besluta om förslaget ska ges till riksdagen.

Artikeln kan läsas här: http://hbl.fi/nyheter/2014-10-29/675006/su-risar-forslag-om-terminsavgifter