Single Blog Title

This is a single blog caption

Schauman: Sluta ignorera rasismen Sipilä!

Ida Schauman 1  thumbnail

Statsminister Juha Sipilä kommenterade för första gången idag närvaron av gatupatruller. Enligt statsministern har diskussionen fått för stora proportioner och han undvek även att fördöma patrullerna. Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman är förargad över statsministerns sätt att hantera gatupatrullerna.

–       I Finland har vi ytternationalister som tar sig an att kontrollera det offentliga rummet, medan Juha Sipilä svarar med flyktiga, svårtolkade kommentarer. Gatupatrullerna ger uttryck för rasism och tar myndighetsmakt i egna händer på ett sätt som inte hör hemma i en demokratisk rättsstat. Hur svårt kan det vara att rakt och tydligt ta avstånd från detta, undrar Schauman.

Enligt Schauman är tystnad också ett ställningstagande som ger utrymme för ytterligare polarisering, vilket också har varit kännetecknande för regeringens sätt att hantera rasism.

–       För att komma åt rasism krävs satsningar på attitydfostran och på att motverka falska sanningar, något som lyser med sin frånvaro i regeringens politik. Tyvärr verkar man vara mera intresserad av att rida på folkopinionen än av att bekämpa värderingar som strider mot grundlagen, avslutar Schauman.

Sipiläs kommentar kan läsas i följande artikel: http://hbl.fi/nyheter/2016-01-12/785391/sipila-stort-vasen-kring-gatupatruller