Single Blog Title

This is a single blog caption

Nya villkor för kulturarbetare

En ny lag om vem som ska kategoriseras som företagare gör det svårare för konstnärer att vara konstnärer. Lyssna på dagens kulturdebatt!

Hur ska det gå för kulturen om arbetsvillkoren för kulturarbetarna försvåras och byråkratiseras i en ny lag? Enligt en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet riskerar frilansare att i större utsträckning kategoriseras som företagare. Tolkningen av lagen varierar och det är upp till frilansaren att bevisa att man inte är företagare på heltid om man inte har minst ett halvårs arbetskontrakt.

De flesta konstnärer snuttjobbar och får en inkomst som bygger på arvoden. Hur påverkas deras konstnärskap om de inte får vara just konstnärer, utan ska bli företagare? Annika Tudeer, skådespelare och grundare av performancegruppen Oblivia, SU-ordförande Ida Schauman och Sari Multala från Samlingspartiet deltar i debatten som leds av Heidi Finnilä.

Lyssna på debatten här: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/12/16/kulturdebatt-hur-ska-det-ga-konsten-om-konstnarer-ska-bli-foretagare