Single Blog Title

This is a single blog caption

När företagen mår bra, då mår Finland också bra

Företagen bygger Egentliga Finland. Häromdagen besökte vi ett av de företag som vi i regionen känner väl till, nämligen bageriet Rosten. Rosten har en personal på 200 och till koncernen hör Leipomo Rosten i Österås i Åbo, Pekan Leipä i Heinola och Axo i Pargas. Rosten-koncernen är en av de största i Finland och deras produkter har funnits på våra frukostbord sen 1939 – min egen favorit är Ruisrokit. Rosten-koncernen ägs av familjen Meltovaara och vi träffade VD Kari Meltovaara och marknadsföringschef Veera Meltovaara.

Bageribranschen går efter en mindre svacka bra igen, efter en tid av trender att inte äta bröd så har finländarnas brödkonsumtion igen stabiliserats. Medan många bagerier i Europa har specialiserat sig på en eller några enskilda produkter så har Finland många allmänna bagerier med ett stort antal produkter. Det gör att europeiska bolag har kunnat automatisera och gå ner i pris i en mycket högre grad än sina finska motparter. Under de senaste åren har exportprodukternas andel vuxit från runt 5 till 20 procent av marknaden.

Rosten konkurrerar med inhemska, högkvalitativa produkter och har hittills klarat sig bra i konkurrensen. Enligt Kari Meltovaara så har man också klarat sig bra på exportsidan, Rosten producerar bland annat ekologiskt bröd varav den stora merparten går till export. På lång sikt behöver de kunnig utbildad personal och tillräckliga utrymmen för att kunna hålla produktionen i regionen – något vi beslutsfattare bör bära ansvar för. 


När företagen mår bra så har vi också resurser till vård, utbildning och annan service – därför vill jag besöka så många företag som möjligt regionen för att höra vad vi kan göra för att skapa flera jobb och välmående företag. Tusen tack Kari och Veera för att vi fick besöka er!