Single Blog Title

This is a single blog caption

Legalisera snuset?

Igår kväll deltog jag i Yle Obs debatt om den illegala snushandeln. Enligt Yles granskning kan handeln utgöra ett värde av 50 miljoner euro. Polisen har meddelat att snushandeln inte är ett område de prioriterar.

Som jag ser frågan så finns det två sätt vi kan lösa situationen. Det första alternativet är att vi ökar på polisens resurser för att de ska kunna följa upp handeln.

Polisens resurser har minskats rejält de senaste åren och idag har Finland den minsta polisstyrkan per 1000 invånare i Europa. Jag understöder varmt att öka polisens resurser men ifrågasätter ändå om de ska sättas på att stoppa snushandeln. 

Det andra alternativet är att vi legaliserar snuset och beskattar det. Den vägen kan vi få in mera resurser till vår sinande statskassa. På så sätt kan vi också minska den affärsverksamhet som den organiserade brottsligheten har fått via snusförbudet.

Snus är inte det bästa i världen men det är inte det värsta heller. Det har inte samma effekt på omgivningen som rökning. Det har en bråkdel av de hälsoeffekter rökning, alkohol eller övervikt har.

Idag har vi en lagstiftning som sätter småbarnspappor som säljer snus på samma linje som droghandlare. Jag har svårt att berättiga en sådan lagstiftning och ännu svårare att förstå logiken i den. Därför vill jag legalisera snuset.

Vill du se hela debatten? Du hittar den här: http://arenan.yle.fi/1-3856300