Single Blog Title

This is a single blog caption

Näin kääntyy takki

Turun sanomat, 20.9.2014:

Olemme viime aikoina saaneet lukea monia kärjistettyjä lausuntoja maahanmuutosta. Helppojen pisteiden kerääminen maahanmuuttokysymyksissä ei sinänsä ole puolueille mitään uutta, erityisen huolestuttavaa asiasta tekee tosin se, että viimeisimmät ulostulot ovat tulleet pääministeripuolueesta. Puolueesta, jonka puheenjohtaja on profiloinut itsensä avoimena ja liberaalina.

Sivusta katsottuna vaikuttaa siltä, että Kokoomuksen edustajat kisailevat siitä kuka tekee maahanmuuttokriittisimmät ulostulot. Nämä lausunnot perustuvat epätosiin väittämiin kuten siihen, että maahanmuuttajalapset laskevat opetuksen tasoa tai, että maahanmuuttajataustaiset saisivat parempia lastenrattaita sosiaalitoimistoilta kuin kantasuomalaiset.

Alexander Stubb on halunnut profiloida Kokoomusta liberaalina puolueena, joka alleviivaa puolueohjelmassaan väestölle samoja mahdollisuuksia ja tasa-arvoa hyvinvoinnin perustana. On kuitenkin iso kysymysmerkki miten asiat kuten maahanmuuttajakriittisyys ja tasa-arvoisen avioliittolain torppailu eduskunnassa sopii tähän kuvaan.

Ruotsissa Ruotsidemokraattien minijytkyn jälkeen monet ovat puhuneet maahanmuuttokeskustelun avaamisesta. Jotkut ovat jopa sanoneet, että Ruotsin pitäisi ottaa mallia Suomesta maahanmuuttokeskustelussa.  On totta, että tarvitsemme keskustelua maahanmuutosta – Suomen tuominen esiin jonkinlaisena malliesimerkkinä on tosin lähes absurdia.

Me emme voi allekirjoittaa väittämää siitä, että Suomi, jossa pääministeri vaikenee kun oma puolue latoo muukalaisvihamielisiä väittämiä, olisi jonkinlainen mallimaa. Hiljaa pysyminen on myös kannanotto, ja se, että ei ota etäisyyttä on sama kuin kannanottojen hyväksyminen – kannanottoja jotka lietsovat ulkomaalaistaustaisten häirintää arjessa.

Tuore tutkimus näyttää, että maahanmuuttajataustaiset nuoret voivat huonommin ja kokevat enemmän

yksinäisyyttä kuin muut. Suuri osa on kokenut kiusaamista ja häirintää. Ei ole hyväksyttävää, että pääministeripuolueemme liehittelee äänestäjiä laittamalla ulkomaalaistaustaiset yhä vaikeampaan asemaan.

Tänään vietämme Turku Pridea.. Viesti sopii hyvin myös maahanmuuttokeskusteluun. RKP-nuoret tulee marssimaan tänään ylpeänä tasa-arvoisten oikeuksien ja kunnioituksen puolesta. Seisomme arvojemme takana, myös silloin kun tuulensuunnat vaihtuvat.